Pathian leh Kan ram tan mahni pawh inchhi ral raih turin kan inhuam a, eptu dinhmuna kan mawhphurhna te pawh theihtawp chhuaha tihhlawntlin kan tum dawn a ni-Papuia

Mizo National Front
General Headquarters
Mizoram : Aizawl

Press Release

Vawiin May ni 10, 2024 Zirtawpni hian Mizo Hnam Runah chhung inkhawm neih a ni a. He hun hi Pu C.Zama, President, EX-MNA MNF Gen. Hqrs. chuan a kaihruai a. Pu Rokima Ngente, Adviser, Senior Front chuan hunserh a hmang.

Hun hnihna, Political Session ah Pu Ramthanmawia, MLA, leh MNF Gen. Hqrs-a PAC a ruat thar ni bawk hnen atangin thusawi ngaihthlak a ni a. Pu Ramthanmawia chuan East Tuipui bial mipuite duhsakna changa term hnihna hmang thei tura thlantlin a ni leh chu lawmawm a tih thu leh bial mipuiten an rintawkna avangin theihtawp chhuah a tum tih a sawi.

Pu Papuia chuan , ‘tuna MNF MLA 10 te hi a thiam ber ber te, a fel leh fing berte kan ni hauh lo. Pathian leh Kan ram tan mahni pawh inchhi ral raih turin kan inhuam a, eptu dinhmuna kan mawhphurhna te pawh theihtawp chhuaha tihhlawntlin kan tum dawn a ni. Sorkar khalh ngilna kawngah mipuiten thurawn min pe zel turin ka ngen a ni’ a ti.
East Tuipui bialtu chuan ‘Hotute remruatna anga PAC a ruat thar a ni chu a beisei loh thil a ni a. Hetiang dinhmunah ruat lo mahse a lawm tho tur thu sawiin midangte hnem tura awm mai a duh zawk thu a sawi. Hruaitu thar nen bul kan tan tha dawn a. Party-in kan tihsual tam tak a awm ang, kan tihfuh lohte siam thain theihtawpin hma kan la chho zel dawn a. Pathian hruaina zarah kan sorkar leh ngei ang’ a ti.
Pu Papuia chuan Sorkar kal tawh – MNF leh Congress te kha Thla 4/5 ah sawisel an hlawh ngai lo. Mahse, ZPM sorkarah hian an hotupain thudik hlel deuh a sawi fo avangin mipuiten thudik an hriat theih nan MNF MLA ten mipui hriatah thudik kan puanzar a ngai leh thin. ZPM hi beih an ngai hran lo. Pawl hrang hrang kalkhawm an ni a, an phawkhai a rual hran lo’ a ti bawk.
Vawiin Chhung inkhawmah hian Pu Lalpianfela Chawngthu, Gen. Secy. MNF Gen. Hqrs leh Vice Chairman, Legal Board ni bawk hnen atangin Report ngaihthlak a ni.
sd/-LALLIANZUALA FANAI
Jt. Secretary
Media & Publicity Deptt
Mizo National Front
No. 84/2024
Dt. 10.05.2024

Press Statement of MLP

MNF LEGISLATURE PARTY
Aizawl : Mizoram

 

Press Statement
Dt 8/5/2024

 

Press mi zahawm tak tak te, in zavaiin MNF Legislature Party hmingin chibai kan buk a che u. Nangmahni kaltlangin mipuiin thudik an hriat ṭheuh theih nan kan thu leh hla te min tihdarhsak kan ngen a che u.

Ni 3.5.2024 a CM zahawm tak Pu Lalduhoma’n Press Conference a neih \um khan mipui hriatah Thu dik lo chiang tak a sawi avangin kei ni MNF Legislature Party leh MNF Party chuan thudik puan chhuah ngei ṭul kan ti a, vawiinah Press Conference hi kan ko ta a ni.

1. CM zahawm tak Pu Lalduhoma’n MNF sorkar lai, kum 2022-23 a SASCI Part-I sum Rs 20000 lakh lapse anga a sawi kha thu dik lo a ni a. Hemi kum hian Mizoram tan Rs 40000 lakh sanctioned a ni a, Rs 40000 lakh man hna chu tender vek niin Contractors ten hna pawh ṭha takin an thawk a. Kha Financial Year chhung khan 2nd instalment kha lo chhuak hman lo mah se a taka hnathawh vek a nih avangin Rs 20000 lakh chu a kum lehah a hma kuma UNPAID BILLS pek nan Central sorkar Finance Ministry chuan a rawn released full leh vek a ni. (Pl see Finance Ministry’s letter at Annex – I & II).
Tichuan kum 2022-23 a Rs 40000 lakh chu a kimin Mizoramin kan hmu a, sum lapse pakhatmah a awm loh avangin hnathawh bill zawng zawng pe tur pawhin MNF sorkar khan harsatna a nei lo. Projects zawng zawng ṭha taka thawh vek a ni.
2. Kum 2023-24 ah Central sorkar Finance Ministry chuan Mizoram tan SASCI Part-I hnuaiah Rs 50,000 lakh allocation a pe leh a. A chunga sawi ang khian a hma kuma Unpaid bills pek tlak nan Rs 20000 lakh additional a sanction tel bawk. (He Rs 20000 lakh hi kha tih laia CM zahawm takin a bika a dil leh Union Finance Minister hmaichhana a sawpui anga rawn pek belh a ni a, sum a lapse ta lo a ni.)
3. MNF sorkar lai ni 6.9.2023 ah kum 2023-24 atan SASCI Part – I sum hi Rs 46,255 lakh dawngin, ni 2.2.2024 ah Rs 414 lakh Mizoram Finance Deptt in a dawng a, chuta ṭang chuan Rs 20,000 lakh chu MNF sorkar in a hnathawktu Implementing Deptt ah a released nghal a. A bang Rs 26,669 lakh chu Model Code of Conduct a lo awm zui tak avangin Finance Deptt in a kawl zui ta a ni. Tichuan December thla tirah ZPM Sorkar thar a lo piang a, sorkar hmasain dan ang thlapa PWD registered Contractor a lo ruatte chu hnathawk hlei thei lovin an siam a. SASCI Guidelines leh sanction Terms & Conditions ah State Finance Deptt in ni 10 chhunga sum hi Implementing Deptt kuta pek chhuah tur a tih laiin, ZPM sorkar chuan 1st instalment sum Rs 26,669 lakh hi kum 2023-24 Financial Year a liam ni, ni 31.3.2024 ah pawh release lo vin a la kawl tang lui tlat a ni. (Pl see Finance Ministry’s release order at Annex -II above) He tia 1st Instalment ber pawh ZPM sorkarin an release duh loh avang hian 2nd instalment tura sanctioned thlap tawh Rs 23,331 lakh chu a lapse ta vek a ni.
4. ZPM a lo sorkar hnuah Contractors te hna chhuh ṭhensak tuma an innawr chhung a rei a, hei hi thu dik a ni tih finfiah nan SASCI Contractors ten PWD a Joint Represention an submit copies te hi thil tel a ni e.(Pl see Annex – III & IV) Hetih lai hian Assembly session-ah chuan zahpah nei miah lovin Contractors work order nei tawh te an tibuai lo tiin thu dik lo an sawi hmiah hmiah a ni. PWD Officers te an tikhawngaihthlak hle. Mizoramah sorkar a inthlak fova, contractors te sorkar hmasa hna peksa inchhuhsak hi a awm ngai lo ni a hriat a ni a, Kalphung Thar hi a mak bik hle a ni.
5. He sum fai Rs 23,331 lakh lapse hi a tam tham em em a, veng leh khaw tam takin an tuar dawn a, he sum a\anga hmasawnna ruhrel rotling tam tak siama chumi paha GST leh Labour cess aṭanga cheng nuai sang bi sorkarin a chang tur chu khatih laia MNF Sorkar leh Central sorkar duh dan leh sanction dan a nih laia sorkar tharin a ti lapse vek mai hi keini MNF Legislature party chuan pawi kan ti a. A mawhphurtu Chief Minister & Finance Minister Pu Lalduhoma hian mipuiah ngaihdam a dil ngei ngei turah kan ngai a ni.
6. Kan hriat danin Mizoram PWD te hian SASCI 2023-24 Part-I a sanction approval an neih zat Mizoram Finance Department aṭangin Administrative Approval (AA) an nei a. Chumi mil chuan tender chhuahin contractors te an thlang a ni. Central sorkar Finance Ministry sanction approval mai bakah Mizoram Finance Department Administrative Approval awm thlap tawh si, projects sum lapse hi thil pawi lian tak a ni.

7. SASCI sum pe chhuak mai lo va ZPM sorkarin a suasam chiam hi a serious hle a, MNF Legislature party chuan Zoram mipui thlavang hauh nan Governor pawh sawipui kan tum a, a ṭul dan a zirin Central Ministry ah pawh bawhzui zel a ni ang.

Issued by – MNF Legislature Party, Aizawl, Mizoram
HNAM THUTHLUNG KENGTU CHU MNF KAN NI -Pu R.Tlanghmingthanga, Ex-Minister, NCC Member

HNAM THUTHLUNG KENGTU CHU MNF KAN NI -Pu R.Tlanghmingthanga, Ex-Minister, NCC Member

Mizo National Front
General Headquarters
Mizoram : Aizawl

Press Release

HNAM THUTHLUNG KENGTU CHU MNF KAN NI -Pu R.Tlanghmingthanga, Ex-MLA, NCC Member

Zirtirtu 28 te hi Chief Minister-in a bantir niloin Court-in thiamloh achantir avang a bang mai an ni. -Pu C.Lalmuansanga MDC, LADC

Vawiin ni 6.5.2024 Thawhtanni hian Mizo Hnam Runah Chhung Inkhawm neih a ni a, MNF Core Committee Member Pu R. Tlanghmingthanga chuan thusawiin, MNF nihna dik tak nia a hriat sawiin, hnamthuthlung kengtu MNF kan nihnaah kan infuih that deuh deuh a ṭul, a ti.

MNF NCC member Pu Tlanga chuan, Kan nihna dik tak kan inzirtir tawk lo thin niin ka hria, a ti a. Pathian min siam chhan hre chhuak a, tipuitling tura bei tur kan ni, a ti. Kan Founder President Pu Laldenga ho khan vai tlangvalin mizo nula an kalpui ral ral kan hmuh khan kan rilru a na a, vai tlangvalin mizo nula an kalpui a nih chuan an karah kan tlazep ngam tur a ni kan ti a, chumi ti ngam lo chu pawnfen feng tlak kan ni tihna a ni, a ti. Pu Laldenga leh a thuihhruai khan Mizo hnam humhalh thupui bera neiin, hnam damna tura thawhna hmanraw tha ber chu Independent a ni a, Independent puang tur chuan he Mizo National Front hi a lo piang ta a ni, a ti.

Pu Tlanga chuan, he hnam thuthlung kengtu chu MNF hi a ni a, kan pasalthaten kum 20 zet thi leh thau pawlha nunna thapin an bei a, hnam ral lohna tur leh min chimral lohna turin India mipui danna atana Independent kan sual a ni tih an hria a. Inremna atan pawh phal takin, In state boundary chhungah in sorkar thu lovin tumah an lo lut lovang a, in state inenkawlna senso indaih lohna pawh special category state enkawlna zul zuiin enkawl in ni ang, tih chu India Constitution Article 371G ah dahluh a lo ni ta a ni, a ti bawk.

Pu H. Lalmuansanga MDC, LADC pawhin thusawiin, MDC ah hian bung thar kai tumin ke kan pen ve dawn emaw kan tih laiin, kan thian thenkhatten kan party atanga kan pui chhuah ve ZPM te nen chang dang min kansan ta si a. Kan hotuten hma an la zel a, kan first priority chu MNF party sorkar din a ni a, kan chairman V. Zirsanga pawhin a nihnate kianin ni 17, April khan CEM nihna a bansan ta a, MNF chu nghet takin kan la ding zel a, General Headquarters-a kan President kaihhruaina in lam kalte inruatin, Pu Robert Romawia Royte MLA leh Pu H. Biakzuava Ex-MLA ten theihtawp chhuahin min buaipui a. BJP duh loin LADC ah mipuiin sorkar neih an duh vangin Cong nen kan thawkho a. Kohhran leh khawtlangin Lai ram sawrkar siam an duh angin, a tawpah Congress MDC neihchhun Pu C. Lalmuanthanga hruaina hnuaiah kan ram leh hnam tan tiin, thawhhona agreement kan siam thei ta a ni, a ti.

Kan MLA Pu Robert Romawia Royte leh Pu Dawngtea te chungah abik takin lawmthu kan sawi a, ZPM state sorkar pawhin tha taka min thlawp avangin lawmthu kan sawi bawk a ni, a ti.

Pu H. Lalmuansanga chuan, Zirtirtu 28 ban takte chungchang sawiin, 18th Provincialise chhunga mi an ni a, kum 2018 a lakte niin, court in thiam loh a chantir ta a. Khang zirtirtute khan court in a hremna an pawm a, an khinglet lem lo. Zirtirtu 28 te hi Chief Minister-in a bantir niloin Court-in thiamloh achantir avang a bang mai an ni, a ti bawk.

Chhung Inkhawm hi Pu T. Lalhmachhuana, General Secretary in a kaihruai a, Pu R. Lalthanmawia Adviser, MNF Gen.Hqr. in hunserh a hmang a ni.

Sd/-

(B. LALHMANGAIHZUALA)
Jt. Secretary
Media & Publicity Deptt
Mizo National Front
No. 83/2024
Dt. 06.05.2024

PU K.VANLALVENA MP CANDIDATE LEH MNF CAMPAIGN DIRECTORATE-IN LAWMTHU SAWI

Mizo National Front
General Headquarters
Mizoram : Aizawl

Press Release

PU K.VANLALVENA MP CANDIDATE LEH MNF CAMPAIGN DIRECTORATE-IN LAWMTHU SAWI

Vawiin April ni 22, 2024 (Thawhtanni) hian Mizo Hnam Runah chhung inkhawm neih a ni a. Hun hnihna political session-ah Pu K.Vanlalvena Lok Sabha MP candidate chuan amah duhsak taka candidate petu MNF hruaitute chungah leh duhsaka amah vote-tu zawng zawngte chungah lawmthu a sawi hmasa a. Pathian chu engkim ti thei, a chungah rinna kan nghah chuan engkim a ti thei vek a, a rintlak a ni a ti.

Pu K.Vanlalvena chuan MNF Campaign Directorate leh party worker rim taka thawktu zawng zawngte chungah lawmthu a sawi a. Campaign-na tur sum a neih loh thu sawiin, hmun hrang hranga mahni sum senga feh chhuak zawng zawngte chungah lawmawm a ti a. Nikum MLA inthlana MNF candidate vote lotu tam takin tun MP thlanah kha chuan amah an vote nia a hriat avangin lawmawm a ti a. Hman ni lawka tla hlim ni mah ila; kan party kan inlungrual tha a, tlin leh tlin loh chu Pathian thu thu ni mahse, beiseina sang tak a neih thu a sawi a. Rulling party khing kan ni a, opposition party hrang hrangin candidate kan nei a. Beisei ang kan lo pha ta lo anih pawhin Pathian remruatah pawm thiam ang u, a ti bawk.

Pu Tawnluia, Chairman MP Election Campaign Directorate MNF pawhin tun MP inthlana MNF party worker zawng zawng te, law & order kengkawhtu te, MPF leh tlawmngai pawlte chungah lawm thu a sawi. “MNF Candidate Pu K.Vanlalvena lakah hian party kan lungrual em em a, hmun hrang hrang atanga report kan dawn danin beiseina kan nei sang hle,” a ti. “Tun tum MP thlan khan kan party-ah tanrualna tha zawk a rawn pholang leh a. Kan ram kan hnam sakhua venhim hi MNF chuan kan thupui ber niin Mizo Nationalism champion pui hi kan tum ber a ni. Kan candidate Pu K.Vanlalvena hi ram tana mi huaisen tak ani tih mipuiin an hriat avangin hnehna chan ngei kan inbeisei a ni,” a ti bawk.

Pu Lalruatkima Vice Chairman Campaign Directorate & Treasurer MNF pawhin report pein, thawktu hrang hrangte chungah lawmthu a sawi. MNF hian tunlai khawvel mila ke kan pen zel a tul thute a sawi a. ZPM lam pawh MLA thlan ang em em kha chuan neutral-in an thlawp tha tawh lo nia a hriat thute a sawi a. “Khawvelah Zirtawpni a awm lo a, kan ram leh hnam kaihruai tur hian inzir zel tur kan ni,” a ti. MPF leh sorkara mawhphurtu hrang hrang te, tlawmngai pawlte chungah MNF hmingin lawmthu a sawi bawk. “Campaign chhung zawnga Pathianin min hruaina zawng zawngah lawmthu ka sawi a ni,” a ti bawk.

MNF President Pu Zoramthanga pawhin thu tawi a sawi a. Chhung inkhawm hi Pu Vanlalzawma, Vice President MNF chuan a kaihruai a, Pu K.Laldawngliana MLA & Adviser MNF General Headquarters chuan hunserh a hmang.

Sd/-
(R.LALHMANGAIHA)
Secretary
Media & Publicity Deptt
Mizo National Front
Memo No.79/2024
Dt.22.04.2024

Vice Chairman, MNF Publicity Board & Adiviser, MNF on 13.4.2024

Press Statement of J. Malsawmzuala Vanchhawng
Vice Chairman, MNF Publicity Board & Adiviser, MNF
on 13.4.2024

Thla 4 chuang lek enchhin tawhah ZPM sorkar kalphung tur a lang chiang tawh a, MP inthlan-a vote zui zel hi mipuiin an ba tawh lo.
1. December ni 8, 2023 a lakluh ZPM sorkarin thla 4 chuang awrh chhungin an kal dan tur engkim an ti chiang tawh a. Ni 100 chhunga an tih tur an puan an bawhzui danah pawh beiseina sang tak nena thlirtu mipuite an tih beidawn chhoh zel avangin MP inthlan lo awm turah hian mipuiten vote pek leh an ba tawh lovin a lang a. Thuneihna petu Zoram Mipuite, ngaihtuahna fim tak hmang nawn theuh turin MNF chuan kan ngen a. MP inthlan hmachhawn tura Party tinin campaign beihpui kan thlak chhoh mekah hian ZPM party ten Lok Sabha MP candidate an vawrh chhuah danah ‘Kan ram, kan hnam leh kan sakhua’ himna tura thawh hlawk tur lam aiin, sum hai chhuah dan thiam tur lam an dap zawk nia a lan avang leh 2024-2025 Budget an pharh tak-ah mahni inhai vurna lam a lansarh hle bawk avangin, mipuiten ngaihtuahna kan sen nawn a tul kan ti takzet a ni.
2. December ni 8, 2023-a Chief Minister in Ni 100 chhunga an hmalakna tur a puan tum khan, inrenchemna chungchanga hmalak an tum dan heti hian a sawi a: ‘Austerity chungchangah hian keimahni-in hma kan hruai dawn a, official ten min zui kan beisei a ni. Kan official zawng zawngin an entitled chin la rawh se, kei pawh ka entitled chin chu cheng khat pawh bang lova lak vek ka duh, ka entitled loh chu cheng khat pawh ka la dawn lo. Chuvangin kan official-te pawh an entitled chinah lungawi sela, an entitled bak lo kawl palh an awm anih chuan lo inchingfel vat turin kan inhriattir a, a enthlatu kan dah dawn a ni hetah hian, chuvang chuan mahni chanvo bak lo tih, lo kawl emaw kan awm anih chuan action kan la nghal zawt zawt dawn a ni’ tiin anmahni inhrek an tum thu sawi pahin, official te na takin a vau lawk a nih kha. Hetianga a sawi lai hian an hmalak chhunzawm tak dan erawhin inrenchemna lam a hawi chhunzawm ta miah lo thung.
3. ZPM Sorkar inbun chhoh danah, Chief Minister Office lian tak siam a ni ta zawk a, ‘Central lamah Prime Minister Office thil ti thei tak’ an chakpui thu Chief Minister Delhi zin hawin Press mite hmaa a sawi kha chak takin ZPM sorkar hian a bawhzui nghal ta zawk tih a lang thei a. Chief Minister hual veltute enkawlna atana sum sen dan leh MLA leh an duhsak zawngte hmanga Sorkar hmasa aia sum an sen nasat zawk dan hi han tarlang ila:
A. MNF Ministry
1) Adviser to Chief Minister mi 2 ah senso kum 5 chhungin Rs. 3,38,52,000/-
2) SEDP Board Vice Chairman ah mi 11 awmin kum 5 chhunga senso-
MLA nilai 11-a sen belh Rs. 5,87,40,000/-
Ex-MLA mi 3 tana senso Rs. 1,29,000/-
Sub-Total Rs. 8,19,60,000/-
lGrand Total Rs. 11,58,12,000/-
B. ZPM Ministry
1) Adviser to Chief Minister MLA 4 leh Committee lian 2
Vice Chairman(MOS Rank) kum 5 chhung senso tur- Rs. 8,66,52,000/-
– Adviser to CM on deputatiom from MZU kum 5 senso tur Rs. 2,56,62,000/-
Sub-Total Rs. 11,23,14,000/-
2) MLA hamthatna an tih pun Rs. 1,11,54, 00,000/-
Grand Total Rs. 1,22,77,14,000/-
3) Sum hman tihtlemna an siam avanga an sen tlemna Rs. 8,73,80,000/-
Senso tur zawng atanga sen tlemna tur paihin – Rs. 1,14,39,20,000/-
ZPM senso tur zawng zawng hi a tam zawk fe a, MNF Ministry senso aia ZPM Ministry senso tur tamna (Rs. 1,14,39,20,000 – Rs. 11,58,12,000) hi Rs. 1,02,81,20,000/- (Cheng Vaibelchhe za pahnih, nuai sawmriat pakhat leh singhnih) lai a ni.
(Inrenchemna na taka kalpui tur anga mipui laka an insawi laiin, a tak rama an hmalak dan erawh chu a danglam nghal daih a. Assembly Zawhna leh chhanna atanga a lan danin, Adviser to CM 5 te hian Staff 34 neiin, sorkarin thla khata sum a senso zat chu cheng Rs.15,27,265/- lai a tling a ni.)

4. Chief Minister office lian tak, hautak zet mai din a tul tak chhan ber hi- Thuneihna zawng zawng Chief Minister kuta dah anih tak vang a ni ber a, hei hi Budget Document in a nemnghet a ni. ‘Chief Minister in port folio a nei ve lo ang’ tia an sawi laiin, engkim inthlun khawmna Finance leh Planning te a chang ta a. Budget-a hmathar lakna tur tarlan, Capital Outlay cheng vbc 1953.75 atangin Chief Minister chan Finance ah cheng vbc 1219.70 zet dah a ni a, 62% aia tam a nih chu. State sorkarin ama puala a thawh ve phak chin te a beitham a, CSS ho hi hmasawnna ruhrel kan dinna ber pakhat a ni a, CSS te hi Planning kaltlang veka kalpui anih avangin, Matching share tur zawng zawng hum vektu Chief Minister kutah engkim a awm ta vek a. ZPM sorkarah hian inthlan hmaa an sawi letling chiahin, Chief Minister Office thu em em kan nei chho ta a ni. (Annual Financial Satement 2024-25 Page-13&14)

5. Loneitute hmangaihtu-a inchhal an nih laiin 2024-25 Budget hmanga an lan chhuahtir dan erawh a letling hlauh a ni bawk a. Loneih leh a kaihhnawih, Agriculture & Allied Activities atan, hmathar lakna tur (Capital Expenditure)-ah cheng nuai 8107 chiah an dah a, hei hi MNF sorkar liamtain Revised Estimate-a a dah cheng nuai 16916.90 aiin, nuai 8807 laiin a tlem zawk a. 48% laiin a tlahniam anih chu. Agriculrure, Horticulture, Crop Husbandry, Animal Husbandry ang chia sum dah hi nasa takin a tlahniam vek a ni. (Annual Financial Statement 2024-25 page 14)

6. Sorkar hmasain SEDP sum cheng vbc 150 a hnutchhiah atangin thlai thar leina turin ZPM sorkar hian cheng vbc 110 a dah a, SEDP dawng turten an dawn chhunzawm theih tak loh phah rualin, ZPM Sorkar-in kuthnathawktute tana a ruahman nghal kha kuthnathawktute kan lo lawmpui em em a, hetihlaia sum awm sa reng chung si-a Hmunphiah an lei duh lo tlang ta leh, kuthnathawktuten sum tam tak an hloh phah ta erawh pawi kan ti takzet a ni. Hetihrual hian loneituten tlang hrang hrangah lo te vatin an hal fel leh vek tawh a, tun thlenga sorkarin thlai thar lei dan turah ruahmanna mumal a la puangzar lo leh kuthnathawktuten eng ber nge an chin dawn tih pawh hre thei lova, rilru buai taka dah an la ni ta reng hi pawi kan ti a, loneitute pual bika Budget-a sum dah nasa taka tlahniam chho nena en kawpin, Mirethei leh kuthnathawktute tana ban phak loh sorkar, mahni inhai vur sorkar kan hrawn chho mek tih a lang thei a ni.

7. Kan Chief Minister zahawm tak chuan, “Kan Budget-ah hian chhiarkawp dik lo a tam lutuk a, Vaibelchhe sang tela kum tin chhût dik loh kumkhua tur a nih ka ring lo,” tiin a sawi a. Sorkar kal tawh zawng zawnga kan Budget pharh te kha sorkar hnathawkten thi leh thau pawlha ngaihtuahna senga zan khaw tairek thlenga hun leh tha an lo senna te a ni a. Chhiarkawp dik lo pui pui a awm ngai hriat a ni lo a. Kan sorkar hnathawkte diriamna leh cheksawlhna hi kan hotu lu ber kâ atanga a chhuah fo loh hi sorkar anga thawh ho nan pawh a pawimawh tak zet dawn a. Hetihrual chiah hian chhiarkawp mak tak, mipui bum tumna, Budget pharh taka lo lang ta chu sum puk tur chungchang hi a ni. Sorkar sum puk zat tur tla hniam anga lantir tum vangin ‘Ways & Means advance-ah cheng nuai 3 chiah Budget ah hian tarlan a ni. Kum 2023-24 ah khan Ways and Means Advance ah hian cheng vbc.1000 dah a ni a, State sorkar sum Reserve Bank of India (RBI) in a vawn chu hman zawh ret a nih chuan sorkar mualphona a ni a. Ni 7 aia tam overdraft phei chuan treasury khar a ngai hial thin. Chumi pumpelh nan chuan Central sorkarin Ways and Means Advance chu a rawn hman lawktir thin a. Chu chu State sorkar sum hmuh hmasak ber atangin a rulhsak leh mai thin a. Leiba tak tak ang a ni lo. Chuvangin, Ways and Means hmanga sum lo hman lailawk tur tih tlem vak hi Budget tha anga lantir tumna, sum puk tlem anga lan tumna, mipui bumna a ni tih hi sawi chian a tul a ni. Ways and Means Advance-a cheng nuai 3 chauh dah anih avang hian kan sum puk tur chu cheng vbc 698 vela tlahniam tur angin a lo lan phah ta a. Chief Minsiter pawhin a budget speech ah uar takin a sawilang a, langsar taka mipui bum tumna dik tak a ni. (Annual Financial Statement 2024-25 page 12)

8. ZPM hian MNF sawrkar laia Khawvel pum huapa harsatna nasa tak thleng avanga sum harsatna sorkarin a tawh kha hrethiam duh lovin, sum enkawl thiam lo leh puk reng renga khawsa tiin, nasa takin Sorkar hmasa an bei a. Chung harsatnate chu sukiang thei turin an inzuar a, mipuiin an lakah beiseina neiin an thlang tling ta a. An sorkar tan tirh a tanga tun thlenga Open Market Borrowing(OMB) atanga an sum puk tawh dan hi han tarlang ila.
1) January ah vbc 80
2) Febuary ah vbc 80
3) March ah vbc 81 puk a ni ta.
2023-2024 ah vbc. 981 pûk a ni tawh a. Open Market Bowrrowing nasa taka an sawisel thin laiin 2024-25 Budget ah chuan OMB atanga puk turin cheng vbc 1170 an ruahman nghal bawk.

9. Thalaite nghahhlelh, Mizo Development Bank Budget hmasa bera sawi rik awm ta rih lo te, Hydel Project chungchang lang ta miah lo leh, Power hman man tih san anih loh tur thu sawi anih laia, Power Dept sum thawh chhuah tura chhut, cheng nuai 62,000 atanga nuai 84,124 laia a pung chho si te leh a punna cheng nuai 22,124 zet a tling te hian ngaih a ti tha lo takzet a. Kum kalta aia chhiah pangngai ni lova kan thawh chhuah (Non Tax Revenue) punna tura chhut lawk leh Power sum thawh chhuah tur punna zat hi a inang vel chiah a, chumi awmzia chu kan non tax revenue punna zawng zawng hi Power thawh chhuah tura ruahman a ni leh hlauh si tihna a nih chu. (Annual Financial Statement Page 4 ah chiang taka tarlan a ni)

10. Sorkar Budget thar atanga sorkar kal dan tur lo lang atang te leh sorkar in bun chhoh mek dante hi uluk taka thlir chunga ngaihtuahna seng turin MNF chuan Zoram mipuite kan ngen a, Lok Sabha inthlanna neih turah hi chuan mahni inhaivurna lama thiamna nei tha takte ni lovin, ‘Kan ram kan hnam leh kan sakhua’ himna tura huaisen taka ding zel tur Pu K Vanlalvena min vote-pui vek turin Zoram mipuite MNF chuan kan ngen a. Zoram mipuite belh tlak leh rinngam ni turin MNF hi nitin a inbuatsaih thar sauh sauh zel a, Lok Sabha inthlanna lo awm turah pawh hian Pathian leh mipuite zarah hnehna sang tak chan ngei pawh kan inring tlat a ni.
Issued by Mizo National Front Publicity Board, MNF General Headquarters, Aizawl Mizoram

Fak mawi chawp ngai candidate dang thlan ai chuan, kan hriat chian sa thlan a fuh -Dr.R.Lalthangliana, Sr.Vice President

Mizo National Front
General Headquarters
Mizoram : Aizawl

Press Release

Fak mawi chawp ngai candidate dang thlan ai chuan, kan hriat chian sa thlan a fuh -Dr.R.Lalthangliana, Sr.Vice President.
April ni 13, 2024 (Inrinni) zing hian MNF Senior Vice President, Dr.R.Lalthangliana chuan Bethlehem vengthlang kawnah MP Election Street campaign neiin, vawiin lamah Saikhamakawn leh Hlimen lamah a neih chhunzawm.

Hengah te hian thu sawiin, Zoram hmun hrang hrang tun hnaiah an fan chhuah tawh dan te, mipui MP candidate Pu K.Vanlalvena chu mipuiin an ngaina hle nia a hriat thu a sawi a. Amaherawhchu, Pathian tello chuan kan thawhrimna leh thawh hahna zawng zawng hi a thlawn vek dawn a, tawngtai hi a pawimawh ber a, i thlahthlam ngai lo ang u, a ti.

Tunlai khawvelah chuan tih theih loh tur emaw, tih hauh loh tur hmanga mipui vote zawn hi a thalo hle a, miten kan thu sawi ni leh thla darkar thlengin an chhinchhiah vek tawh a, hetiang hi mipui MP candidate Pu K.Vanlalvena duh loh zawng tak a ni tih ka hria a, Pu K.Vanlalvena hi chu mi seh hel tak, ka ti ang a tih tawh chu tih tum tlat zel mi, a seh chin chu seh ngar ngara tihhlawhtlin tum tlat mi a ni a. Chutiang mizia a nihna chu kum 3 leh thla 8 chhung Rajya sabha member anih chhung hian India leh Zoram khawvel hian kan hmu a ni, a ti bawk.

Pu K.Vanlalvena hi chu fak mawi chawp ngai lo a ni a, hun rei lote a MP chhung khan Myanmar, Bangladesh leh Manipura Zofa kristiante thlavang hauh kawngah te, kan ramri a chhanna chungchangah India leh khawvel hian an hria a, an Idol a ni. Fak mawi chawp ngai candidate dang thlan ai chuan, kan hriat chian sa Pu K.Vanlalvena hi lo thlang tling ngei turin ka ngen takzet che u a ni. Pu K.Vanlalvena i vote chuan, nangmah tan i vote tihna a ni ang, a ti bawk.

Sd/-

(R.LALHMANGAIHA)
Secretary
Media & Publicity Deptt
Mizo National Front
Memo No.68/2024
Dt.13.04.2024

MIZO MIPUI THLAWPNA ṬHA TAK KA DAWNG ṬHIN A, KA THLA A MUANG ṬHIN: K VANLALVENA

Mizo National Front
General Headquarters
Mizoram : Aizawl

Press Release

MIZO MIPUI THLAWPNA ṬHA TAK KA DAWNG ṬHIN A, KA THLA A MUANG ṬHIN: K VANLALVENA

Vawiin Dt 13.4.2024, Inrinni hian Aizawl hmun hrang hrangah Street Campaign neih a ni a. Heng hmunah te hian MNF hruaitu hrang hrangin thu an sawi a ni.

Zoram Mipui MP Candidate Pu K Vanlalvena chuan thusawiin, “Puitu ka neih miah lohna hmun, Parlianment chhungah te kan tal chang a awm a. Ka hnungah Mizo mipui zawng zawng in awm tih ka hria a, min thlawp ṭha ṭhin em em a, chu chuan min ti thlamuang a, huaisenna min pe ṭhin. “We shall kill them all” tih ka sawi kha ka inchhir lo a, ka tih tur tak tiah ka inngai. Khatih hunlai khan ZPM Ṭhalai chuan Press Release siamin min chhuah zia an puang a. Ka lawm ngawih ngawih a ni. Vawiina nuihza siam nana Chief Minister-in khami chungchang a sawi kha chu ZPM candidate ka nih loh vang a ni. ZPM candidate chu ni ila min chhuanzia sawi thiam ber a ni ang,” a ti a. “Kan police te thil tih kha ka phatsan thiang lo a ni,” a ti bawk.

Pu K Vena chuan, “India ram chhung leh pawna Zohnahthlak ten harsatna an tawh laiin theih tawpin Parlianment House chhung leh pawnah ka lo au ve tawh ṭhin a. Kan Ram, kan hnam leh kan sakhua a him theihna tura theih tawp chhuah chhunzawm zel thei turin, Mizo mipuiten hnathawhkawr min hak tir zawm turin ka ngen a ni,” a ti a. “Ṭhalai tam zawkin eizawnna an neih theihna tura beih te, lo neitute hma lam pan zel theihna tura theih tawp chhuah ka tum bawk a ni,” a ti.

Pu Lalruatkima ex Minister, MNF Treasurer pawhin thusawiin, “India rama MP 500 chuang zinga pakhat chauh nei ve kan ni a, kan MP neih chhun tura hi kan uluk a ngai. Kan candidate neihte kan zirchian a ngai a ni. Pu K Vanlalvena hi Mizo mipuiin MP kan hmuh dan thlaktu, thusawi a har em emna hmuna vawi tam tak thusawi thei a ni a. House chhung leh pawna a chet lakna te a chhuanawm hle a ni,” a ti a. “Kan ram, kan hnam leh sakhuain neksawr leh dodalna nasa tak a tawh mek lai hian Pu K Vena ang hnam rilru pu rumrut, mihuaisen leh a ngaihna hria hi hnamin a mamawh em em a ni,” a ti.

Pu Ruatkima chuan, “He sorkar hnuaiah hian kan sorkar hnathawkte nekchep leh khuahkhirh an ni nasa lutuk te, kan police chhuanawm tak tak te hmuhsit an nite hi a pawi kan ti tak zet a ni,” a ti a. “Chief Minister hian Free Movement Regime (FMR) leh ramri hung hi vei ber niawmin a sawi ṭhin a. Assembly Session-ah meuh pawh duh lohna an pass a. Chuti chung chuan External Affairs Minister Dr S Jaishankar Mizorama a lokala an inhmuh khan hemi chungchang hi a lo sawipui miah lo a ni. Hei hian ram leh hnam a vei tak tak loh zia a tilang chiang hle a ni,” a ti bawk.

Pu Lalrinsanga Ralte Serlui bial MLA pawhin thusawiin, “Kan bial hi ramri a awm a ni a, harsatna hrang hrang kan tawk ṭhin a. Pu K Vanlalvena’n ramri chungchang a hmalakna hi a ropui tak zet a. ZPM ṭhalai hial pawhin MP huaisen tiin lawmthu sawina thuchhuah an siam hial a ni,” a ti a. “Tunah hian Hnam leh sakhua aia party dah hmasa CM kan nei ta em ni? Ram leh hnam chhantu nuihzat zawnga thu Chief Minister-in a sawi kha a pawi ka ti hle a ni. Tun hun hi ṭanrual hun a ni e. Kan ramin neksawrna nasa tak a tawh mek lai hian Pu Vena mi huaisen leh hrat khawkheng ramin a mamawhna hi a sang hle a ni,” a ti.

Sd/-

(LALLENMAWIA JONGTE)
Secretary
Media & Publicity Deptt
Mizo National Front
Memo No. 68/2024
Dt.12.04.2024

MIZO MIPUI THLAWPNA ṬHA TAK KA DAWNG ṬHIN A, KA THLA A MUANG ṬHIN: K VANLALVENA

Mizo National Front
General Headquarters
Mizoram : Aizaw
l

Press Release

MIZO MIPUI THLAWPNA ṬHA TAK KA DAWNG ṬHIN A, KA THLA A MUANG ṬHIN: K VANLALVENA

Vawiin Dt 13.4.2024, Inrinni hian Aizawl hmun hrang hrangah Street Campaign neih a ni a. Heng hmunah te hian MNF hruaitu hrang hrangin thu an sawi a ni.

Zoram Mipui MP Candidate Pu K Vanlalvena chuan thusawiin, “Puitu ka neih miah lohna hmun, Parlianment chhungah te kan tal chang a awm a. Ka hnungah Mizo mipui zawng zawng in awm tih ka hria a, min thlawp ṭha ṭhin em em a, chu chuan min ti thlamuang a, huaisenna min pe ṭhin. “We shall kill them all” tih ka sawi kha ka inchhir lo a, ka tih tur tak tiah ka inngai. Khatih hunlai khan ZPM Ṭhalai chuan Press Release siamin min chhuah zia an puang a. Ka lawm ngawih ngawih a ni. Vawiina nuihza siam nana Chief Minister-in khami chungchang a sawi kha chu ZPM candidate ka nih loh vang a ni. ZPM candidate chu ni ila min chhuanzia sawi thiam ber a ni ang,” a ti a. “Kan police te thil tih kha ka phatsan thiang lo a ni,” a ti bawk.

Pu K Vena chuan, “India ram chhung leh pawna Zohnahthlak ten harsatna an tawh laiin theih tawpin Parlianment House chhung leh pawnah ka lo au ve tawh ṭhin a. Kan Ram, kan hnam leh kan sakhua a him theihna tura theih tawp chhuah chhunzawm zel thei turin, Mizo mipuiten hnathawhkawr min hak tir zawm turin ka ngen a ni,” a ti a. “Ṭhalai tam zawkin eizawnna an neih theihna tura beih te, lo neitute hma lam pan zel theihna tura theih tawp chhuah ka tum bawk a ni,” a ti.

Pu Lalruatkima ex Minister, MNF Treasurer pawhin thusawiin, “India rama MP 500 chuang zinga pakhat chauh nei ve kan ni a, kan MP neih chhun tura hi kan uluk a ngai. Kan candidate neihte kan zirchian a ngai a ni. Pu K Vanlalvena hi Mizo mipuiin MP kan hmuh dan thlaktu, thusawi a har em emna hmuna vawi tam tak thusawi thei a ni a. House chhung leh pawna a chet lakna te a chhuanawm hle a ni,” a ti a. “Kan ram, kan hnam leh sakhuain neksawr leh dodalna nasa tak a tawh mek lai hian Pu K Vena ang hnam rilru pu rumrut, mihuaisen leh a ngaihna hria hi hnamin a mamawh em em a ni,” a ti.

Pu Ruatkima chuan, “He sorkar hnuaiah hian kan sorkar hnathawkte nekchep leh khuahkhirh an ni nasa lutuk te, kan police chhuanawm tak tak te hmuhsit an nite hi a pawi kan ti tak zet a ni,” a ti a. “Chief Minister hian Free Movement Regime (FMR) leh ramri hung hi vei ber niawmin a sawi ṭhin a. Assembly Session-ah meuh pawh duh lohna an pass a. Chuti chung chuan External Affairs Minister Dr S Jaishankar Mizorama a lokala an inhmuh khan hemi chungchang hi a lo sawipui miah lo a ni. Hei hian ram leh hnam a vei tak tak loh zia a tilang chiang hle a ni,” a ti bawk.

Pu Lalrinsanga Ralte Serlui bial MLA pawhin thusawiin, “Kan bial hi ramri a awm a ni a, harsatna hrang hrang kan tawk ṭhin a. Pu K Vanlalvena’n ramri chungchang a hmalakna hi a ropui tak zet a. ZPM ṭhalai hial pawhin MP huaisen tiin lawmthu sawina thuchhuah an siam hial a ni,” a ti a. “Tunah hian Hnam leh sakhua aia party dah hmasa CM kan nei ta em ni? Ram leh hnam chhantu nuihzat zawnga thu Chief Minister-in a sawi kha a pawi ka ti hle a ni. Tun hun hi ṭanrual hun a ni e. Kan ramin neksawrna nasa tak a tawh mek lai hian Pu Vena mi huaisen leh hrat khawkheng ramin a mamawhna hi a sang hle a ni,” a ti.

Sd/-
(LALLENMAWIA JONGTE)
Secretary
Media & Publicity Deptt
Mizo National Front
Memo No. 68/2024
Dt.12.04.2024

K.VANLALVENA’N TLAN TLIN ANIH CHUAN MIZO THALAI, KUT HNATHAWKTUTE LEH BORDER TRADE A NGAIH PAWIMAWH HMASAK TUR THU A SAWI

Mizo National Front
General Headquarters
Mizoram : Aizawl

Press Release
  • K.VANLALVENA’N TLAN TLIN ANIH CHUAN MIZO THALAI, KUT HNATHAWKTUTE LEH BORDER TRADE A NGAIH PAWIMAWH HMASAK TUR THU A SAWI
  •  DR.R.LALTHANGLIANA’N PU K.VANLALVENA VOTE VEK TURIN ZORAM MIPUI A NGEN
Vawiin April ni 12, 2024 (Zirtawpni) hian Parliament 18th Lok Sabha Election lo awm tura campaign mek Pu K. Vanlalvena, Mizo mipui MP candidate leh MNF Sr. Vice President, Dr. R. Lalthangliana te chuan Darzo, Hnahthial, Thiltlang, Pangzawlte leh Chhiahtlangte tlawhin thu an sawi a.

Mipui candidate Pu K.Vanlalvena chuan MP (LS) ah thlan tlin anih chuan hmalakna tam tak awm tur zingah a ngaih pawimawh hmasak tihhlawhtlin ngei a tumte a sawi a. Mizo thalaite eizawnna dapsak chungchang te, buh leh bala intodelh tura kut hnathawktute dinhmun chawisan te, ranvulh tute tana hmalakna tur te, border trade chungchang te chu a hna pui ber tur a nih thu a sawi. Mizoram tana ka hmalakna hrang hrangte tihhlawhtlin theihna tur chuan central sorkar leh ZPM sorkar pawh tha takin ka thawhpui ang, a ti.

Zoram thalai rual lehkha thiam leh thiamlote eizawnna a ngaih pawimawhzia sawiin, “Gujarat-a Diamond siamna hmunah ka kal a, ka be fo bawk a. Lehkha thiamlo tan pawh Diamond nawhtletin hlawh tam tak an hlawh thin, hetah hian Mizo thalaite training pe a, an luh theih nan hma ka la ang. India ram leh khawvel hmun hrang hrangah company leh hnathawhna hmun hrang hrangah an luh theih nan nasa takin ka bei ang. Sports lam kaihhnawihah thalaite tan eizawnna tlak hna a tam tawh em em a, Mizo thalai tam takin eizawnna atan an hman theih nan hma ka la ang a, hei hi ka ngai pawimawh em em a ni. Korean zaithiam, K-pop te hi thalaiten an ngainatzia kan hre theuh a, Mizoramah ko lutin Korean tawng zirna instituion din turin hma ka la ang,” a ti a.

Mizorama kut hnathawktute thawh chhuah tlemzia hian a rilru a tih nat thin thu a sawi a. Buh leh bal, thlai hrang hrang chingtu te, sawhthing, oil palm, aieng, hmunphiah, hmarcha chingtute tan minimum price support ngaihtuahsak ngei a tum bawk. Parliament session-ah Mizoram, Arunachal leh Nagaland ah oil palm hralhna a chhe lutuk a, kg ah Rs 10 aia tlem lova hralh ka rawt chu a hlawhtling a, session leh hunah a aia sanga an hralh leh theihna turin rawtna ka thlen leh ang. Kuhva chungchangah harsatna kan tawk fo a, heng atan pawh hian thlan tlin ka nih chuan nasa takin hma ka la ang,” a ti bawk.

Pu K. Vanlalvena hian Model Village a thlan zinga pakhat Pang khua chu khaw pawimawh tak, nakin zel atan thenawm ramte nen inkalpawhna kawng a puitlin huna ramri khua pawimawh em em tur anih avangin, Solar High Mast ka phun sak dawn a, ban eng zat nge phun tur chu ka sawi thei rih lo a, he ta tan hian cheng nuai 100 sanction a ni tawh a, inthlan puan avangin thawh theih a la ni lo a, inthlan zawhah thawh a ni ang. Sikul naupangte tan Solar water filter pawh dahsak ka tum a, hengte hi MP fund ni lo, central sum CSR atanga ka nawr chhuah a ni, a ti bawk. Assam lam nena buaina a awmin kan ei bar chawkluhna min hrek fo tihreh nan Kawrpuichhuah border trade te, Tuipui D lei dawh tur hmalakna kal mek leh muang lutukte chu thlan tlin a nih chuan chak zawka hmalak ngei a tum thu a sawi bawk.

Dr. R. Lalthangliana, Sr. Vice President MNF pawhin Pu K. Vanlalvena chu Zoram mipui vote vek tura ngenin, kan ram leh hnam, kan sakhua a him zel theihna tura thisen far tawp thlenga tang ngam tur a ni a ti.
Sd/-
(R.LALHMANGAIHA)
Secretary
Media & Publicity Deptt
Mizo National Front
Memo.N.64/2024
Dr.12.04.2024

Pathiana innghah tlat hi a fuh ber -Lalrintluanga Sailo, MLA

Mizo National Front
General Headquarters
Mizoram : Aizawl

Press Release

Pathiana innghah tlat hi a fuh ber -Lalrintluanga Sailo, MLA
ZPM party hi foundation neilo party a ni-Lalchamliana, Ex Minister

 
Vawiin April ni 12, 2024 (Zirtawpni) hian Mizo Hnamrun chhung inkhawm neih a ni a. Hun hnihnaah Pu Lalrintluanga Sailo, MLA, adviser MNF Gen. Hqrs. chuan thusawiin, “Kawng engkimah Pathiana innghatin, kohhran belh tlat mai hi a tha ber mai. Duhamna leh chapona hian mihring a hnukhniam thin. Mahni inen zel ila, Pathianin min chawisang mai thin. Pathian min hruainaah hian lawm hle tur kan ni. Kan hmalawka MP thlan lo awm turah pawh hian Pathiana innghat chungin hmachhawn ila, kan candidate in a zir bawk a, hnehna kan chan ngei a rinawm, “a ti.
Pu Lalrintluanga Sailo chuan, Dampa bial chhunga hriselna, inkalpawhna, hriselna, zirna, tui chungchangah hmasawnna tamtak kan hmu a. A bialtu ka nihna angin bial mipuite aiawhin sorkar hmasa lakah lawmthu ka sawi a ni. Bial chhung hmasawnna atana sum lokal ah cheng khat mah ka la lo, a ti.

MNF adviser chuan, opposition kan nih hnuah, unit level atanga Gen. Hqrs. level thlengin party mi nghing sawitur an awm manglo ang. Mi nghet kan ni a. Pathian leh kan ram tan kan tih tak tak angai a ni, a ti bawk.

Thusawitu dang Pu Lalchamliana, ex minister chuan, “Parliament hi tawng thiamte invawrhna tur leh, tawng thiamte thusawi tam na hmun a ni lo a. MP te quality zawk a pawimawh ber. Ram leh hnam veimi, sakhaw himna ngai pawimawh tu an nih a tul hle. Rem leh remlo chunga house chhung leh pawna ram leh hnam, Zofate tana auchhuak thin, Pu K. Vanlalvena hi MP tha anih zia kan hre tawh a. Ani tluk tur hi an awmlo, “a ti.

MNF adviser Pu Chama chuan, ruling lai te hian MP inthlan ah hian chak an in beisei hle anga, amaherawhchu, an chak dawn tih a chianglo hle. Hun hmasa lamah opposition lamin MP ah chakna an la fo. Chuvangin, beiseina sang tak kan nei a ni. ZPM party hi foundation neilo, midangte thiltih sawisel thiam em em, party hrang hrang leh pawl hrang hrang kalkhawm an ni a. Rei an daih a rinawmloh. MNF erawh chu martar te thisena nemngheh, ram leh hnam tana zalenna sual ngam kan ni. Mihuai kal hmasate hniakhnung zui zel ila, nghet leh rinawm takin hmalam i pan zel ang u, a ti bawk.

Mizo Hnamrun chhung inkhawm hi Pu K. Vanlalauva, Adviser MNF Gen. Hqrs. chuan kaihruaiin, Pu C. Lalnunmawia, President, Mission Veng Unit (S) chuan hunserh a hmang.

Sd/-
(PETER CHHANGTE)
Jt. Secretary
Media & Publicity Department
Mizo National Front
Memo No. 65/2024
Dt. 12. 4. 2024